Kategória: Hírek
Dátum: 2016. oktber 14.

"Csinálni kell!" - ennyi >>>

81 éves korában elhunyt Szini Béla a KTI Közlekedéstudományi Intézet jogelődjének a Közúti Közlekedési Tudományos Kutató Intézetnek - KÖTUKI - egykori igazgatója, a KTI Örökös Tagja.

Szini Béla: 1935. június 9-én született Tarpa községben.
A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán 1958-ban szerez autógépész diplomát.
Első munkahelye a Fővárosi Autóbusz Üzem, ahol több jelentős műszaki feladat megoldásában vesz részt. Előbb konstruktőrként, később irányítóként (mikrobusz-vonat, FAÜ csuklós-autóbusz program) dolgozik.
1966 szeptemberében a Közlekedés- és Postaügyi Minisztériumba kerül a gazdasági mechanizmus közúti közlekedést érintő munkálatainak előkészítésére, mely feladatot a közlekedési miniszterhelyettes közvetlen munkatársaként végzi.
1969-ben megbízást kap az ATUKI igazgatói feladatainak ellátására, a közúti közlekedés valamennyi elemét magába foglaló kutató-fejlesztő bázis kialakítására.
1971-től 1981-ig az ATUKI és az UKI összevonásával létrehozott KÖTUKI igazgatója.
1981-től az AFIT Tröszt műszaki vezérigazgató helyettese, majd 1983-ban a Magyar Autóklub műszaki osztályára kerül.
1985-ben pályázat útján nyeri el az Autófenntartó Ipari Egyesülés igazgatói címét.
1993. január 1-jétől ny. igazgatóként az Egyesülés tanácsadója."
(részlet a „Fejezetek a 60 éves Közlekedéstudományi Intézet történetéből 1938-1998" című könyvből)

 

KÖTUKI igazgatójaként az Autó-motor 1971. 2. számában beszélt a közlekedéstudomány szerepéről, fontosságáról:

„...a közúti közlekedésnek tartalmát és minőségét tekintve is egyre nagyobb és nagyobb feladatokat kell ellátnia. Ez következésképpen azt a kötelezettséget rója az ágazat vezetésére, hogy a fejlődési folyamatot rövidebb és hosszabb távon egyaránt tervszerűbbé, szervezettebbé tegye.
Ennek a rendkívüli sokrétű munkának egyik feltétele a megfelelő nagyságú és színvonalú tudományos bázis megteremtése, fejlesztése, az eddig különálló intézményekben szolgált szellemi erők egyesítése, kapacitásuk, hatékonyságuk további növelése és erősítése."

(A teljes cikk elolvasható a KTI könyvtárában.)

A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Csuklósítás 50 címmel tárlatlátogatásra és szakmai beszélgetésre hívta az érdeklődő munkatársakat 2011. február 8-án.
A csuklós autóbuszok történetét ismertető kiállítást Szini Béla, az egykori háromfős tervező csapat tagja mutatta be. Visszaemlékezésében beszélt az ötvenes-hatvanas évek közlekedési fejlesztéseiről, a csuklós autóbusz tervezésének hátteréről és folyamatáról, valamint visszatekintett saját szakmai pályafutására is.
Mikor azt kérdezték Tőle, mi a siker titka, mit tanácsol a mai fiatal mérnököknek, kutatóknak, csak annyit mondott: „Csinálni kell!"

A évforduló és rendezvény kapcsán az Autó Közlekedés 2011. március 17-én megjelent számában közölt „A feladat, a cselekvés izgatott minket" című cikk bemutatja Szini Béla tervezői munkásságát és példaértékű munkaszeretetét.

 

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Munkatársai Tisztelettel búcsúznak az Intézet egykori, meghatározó Vezetőjétől.