Trendek

Bevezető

Az 1938-ban Országos Automobilkisérleti Állomásként alapított kutatóintézet K+F tevékenységi köre mára a közlekedési ágazat teljes egészére kiterjed: a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedési módokat a közlekedésbiztonság, környezetvédelem, közlekedési energiafelhasználás, közlekedésgazdaság, hálózatszervezés, logisztika és intelligens közlekedési technológiák szemszögén keresztül kutatja, vizsgálja, fejleszti. A KTI ugyanakkor jelentős szolgáltatásokat végez szakképzés, oktatás és vizsgáztatás, ellenőrzés és tanúsítás terén is.

A TRENDEK – Grafikus adatbázis a fenti közlekedési K+F tevékenységek mentén mutatja be a világ, de főleg Európa, az Európai Unió és Magyarország mutatószámait, trendjeit.

Elsődleges célja, hogy korlenyomatot adjon, bemutassa diagramokkal, térképekkel, ábrákkal a hazai és nemzetközi közlekedést és annak befolyásoló tényezőit. Statisztikákból indul ki, de elsősorban azok jellege és iránya a fontos, hiszen az értékek csak adott körülmények és feltételek mellett rögzített adatok, előrejelzések, amiből próbál érzékeltetni egy vélhető jövőt.

Az előző kiadás idősorai a Trendek 11-ben frissültek, ugyanakkor újabb elemek is bekerültek illetve a már elévültek kimaradtak. Néhány kiemelt változás a Trendek 11-ben:

Újak az EU28 és Magyarország energia, személy- és áruszállítási, továbbá üvegházhatású gáz kibocsátásokra vonatkozó 2050-ig szóló prognózisai.
A közlekedésbiztonság fejezet kibővült néhány ittas vezetéssel összefüggő ábrával. Az új WHO adatok alapján frissültek a halálozási okokra vonatkozó anyagok.
A CO2 kibocsátás bemutatása új, kibővített struktúrában jelenik meg: Szektoronként -> Szállítási szektorban -> Közúti szállításban, mindegyik EU28-ra és Magyarországra vonatkoztatva, 1990-től idősorban.
A frissített Magyarországi Ipari Park és az LSZK hálózat mellett új ábra mutatja a magyar vasúti kombináltforgalmat.
A +Bonus Track-ben az adatok frissítése mellett új, járműparaméter változásokat bemutató, drónforgalmazási, és Forma 1 előírás-alakulási ábra is szerepel.

A Trendek – Grafikus adatbázis 11. kiadásának 243 ábrája szerkezetét tekintve továbbra is a már jól bevált kilenc témakörre osztottan tartalmazza a közlekedéssel, mobilitással összefüggő információkat.

Az ábrák között jó böngészést kíván a szerző: Garda Zsolt Béla