Junior Gyakornoki
Program

A KTI által szervezett gyakornoki programban egyetemi hallgatóként tapasztalatot szerezhetsz a Közúti Gépjármű-közlekedési Hatósági tevékenységében, a hatóság szakmai eljárásaiban. Munkavégzés helye: BUDAPEST.

A programban részt vehetnek a  közlekedési szakterületi képzésben részesülő mindazon BSc, MSc hallgatók (villamos-mérnök – erős- és gyengeáramú, informatikus -, építőmérnök, közlekedésmérnök, járműmérnök, gépészmérnök, valamint rendészeti, közigazgatási, honvédelmi), akik a közúti közlekedési ágazattal, illetve a közigazgatással kapcsolatos ismereteiket bővíteni kívánják.

KTI junior vasúti gyakornoki program

A programban
résztvevők feladatai

A feladatok megkezdését megelőzően általános, valamint speciális szakirányú munkahelyi oktatást tartunk. Ezt követően szakértői irányítás, koordináció és feladat meghatározás mellett, junior gyakornokként vesztek részt az alábbi Közúti Gépjármű-közlekedési Hatósági tevékenységekben:

 • a közúti járművezetők képzésének és utánképzésének engedélyezésével, a közúti közlekedési szakemberek képzésének és továbbképzésének engedélyezésével, ezen engedélyek felfüggesztésével és visszavonásával, a szakoktatói, az iskolavezetői és a vizsgabiztosi tevékenység engedélyezésével, az engedély felfüggesztésével és visszavonásával kapcsolatos hatáskörök gyakorlása,
 • a közlekedési ágazat hatósági jellegű szakképzései tekintetében – jogszabályban meghatározott szakmai képzések és szakképesítések követelményrendszere alapján – szaktanfolyamok, továbbképzések tantárgyai, tantervei, vizsgakövetelményeinek meghatározása, vizsgabiztosok kinevezése és a tanfolyami képzés ellenőrzése,
 • a menetíró készülék beépítését, vizsgálatát, javítását végző szakemberek szaktanfolyami képzésének és továbbképzésének engedélyezése,
 • a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott járműfejlesztőkkel, fejlesztési célú járművekkel és a fejlesztési célú jármű tesztekkel kapcsolatos hatáskörök gyakorlása – ide nem értve a már forgalomba helyezett jármű fejlesztési célú járművé minősítését,
 • résztvétel a közlekedésbiztonsági ellenőrzésekben;

A gyakornoki program keretében megismerhetitek, hogy az iskolai tanulmányotokat miként tudjátok hasznosíthatani a közúti járművek típus és egyedi gyártási engedélyezése során.

Megismerheted a hazai járműgyártókat, az általuk fejlesztett járműtípusokat.

 • A program koordinátora
  A program koordinációs feladatait a KTI Stratégiai, Kutatás- Fejlesztési és Innovációs Igazgatósága (SKFII) végzi. A program egy szemeszterre szól, azonban több alkalommal is részt lehet benne venni.
 • Előnyöket és lehetőségeket
  biztosítunk számodra
  Lehetőséged nyílik hazai és nemzetközi szervezetek munkájának megismerésére, a munkában való részvételre és az ilyen típusú tevékenységben való jártasság megszerzésére.A programban együttműködő szervezetek igény szerint segítséget nyújtanak a szakdolgozati témaválasztásban, a dolgozatok szponzorálásában/lektorálásában, a nyári szünidei munkavállalásban, a végzés utáni első munkahely kiválasztásában.
 • A Junior Gyakornoki Programon
  keresztül megismerheted
 1. az ágazat ipari szereplőit, azok főbb profiljait: gyártás, forgalmazás, minősítés;
 2. a telephelyi ellenőrzés során megismerheted a hatósági ellenőrzési eljárások  folyamatát;
 3. a közigazgatás Közúti Gépjármű-közlekedési engedélyezési és felügyeleti tevékenységének munkafolyamatait, eljárásait, az ezek keretében kiadásra kerülő dokumentumokat (tanúsítványok, engedélyek, határozatok, végzések);
 4. az adott (választott) részszakterület meghatározó jogszabályi környezetét, a vonatkozó hatósági eljárásokat, a kiadott dokumentumokat, nyilvántartásokat és azok kezelését.

 

 

A programban
résztvevő intézmények

Jelentkezzen!

A programban résztvevő hallgatók sikeres felvételt követően szerződést kötnek, majd mentor irányítása mellett együttműködnek a hatóság munkatársaival.

Gyakornokaink számára a KTI-vel részmunkaidős munkaszerződés kötéssel munkabért fizetünk – a részvétel jellegétől, gyakoriságától függően –minimum bruttó 250 000 Ft/hó összeget.

File name:

File size: