Bevezető

Az 1938-ban Országos Automobilkisérleti Állomásként alapított kutatóintézet K+F tevékenységi köre mára a közlekedési ágazat teljes egészére kiterjed: a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedési módokat a közlekedésbiztonság, környezetvédelem, közlekedési energiafelhasználás, közlekedésgazdaság, hálózatszervezés, logisztika és intelligens közlekedési technológiák szemszögén keresztül kutatja, vizsgálja, fejleszti. A KTI ugyanakkor jelentős szolgáltatásokat végez szakképzés, oktatás és vizsgáztatás, ellenőrzés és tanúsítás terén is.

A TRENDEK – Grafikus adatbázis a fenti közlekedési K+F tevékenységek mentén mutatja be a világ, de főleg Európa, az Európai Unió és Magyarország mutatószámait, trendjeit.

Elsődleges célja, hogy korlenyomatot adjon, bemutassa diagramokkal, térképekkel, ábrákkal a hazai, valamint a nemzetközi közlekedést és annak befolyásoló tényezőit. Statisztikákból indul ki, de elsősorban azok jellege és iránya a fontos, hiszen az értékek csak adott körülmények és feltételek mellett rögzített adatok, előrejelzések, amiből próbál érzékeltetni egy vélhető jövőt.

A legutóbb kiadott Trendek-grafikus adatbázisban lévő ábrák egy része most frissítésre került. Új elemekkel is bővült az adatbázis, egyes ábrák pedig az archívumba kerültek át. A frissített, ill. új ábrákat „Új” felirattal jelöltük.

Néhány kiemelt változás a 2021-ben frissített Trendek 11 óta:

  • Az EU-s idősorok elsősorban már a Brexit utáni EU27 adatait tartalmazzák.
  • A gazdaság és K+F fejezet új népesség statisztikákkal bővült és néhány ábra adata frissült.
  • A személyszállítás, továbbá az áruszállítás és logisztika fejezet ábrái is nagyrészt megújultak. A közlekedésbiztonság fejezetben a 2021-es baleseti adatok alapján készültek új ábrák.

A Trendek – Grafikus adatbázis szerkezetét tekintve továbbra is kilenc témakörre osztottan tartalmazza a közlekedéssel, mobilitással összefüggő információkat.

Az ábrák között jó böngészést kíván a szerző: Garda Zsolt Béla