Első alkalommal került sor a légiközlekedés tudományos, hatósági és iparági szereplőinek egyeztetésére. Az Építési és Közlekedési Minisztérium, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében létrejött légiközlekedés-biztonsági konferencián az aktuális kihívások és kockázatok mellett a szektor fejlődéséről egyeztettek.

Első alkalommal, május 3-án került megrendezésre a Légiközlekedés-biztonsági konferencia, amelynek előadói között szabályozó hatóságok, akadémiai kutatók és iparági szereplők is képviseltették magukat. Az eseményen a szektor elismert szakértői és döntéshozói az iparági szereplőkkel közösen vitatták meg a légiközlekedés legfontosabb biztonsági kockázatait, a változó szabályozási környezetet és az ágazat fejlődését, innovációit.

A légiközlekedés-biztonsági konferencia 2024 nem csupán az aktuális kihívások és megoldások megvitatását szolgálta, de egy olyan platformot is biztosított, ahol az iparág vezetői lehetőséget kaptak, hogy segítsék, alakítsák a légiközlekedés biztonságosabb fejlődését.

  • A légiközlekedés olyan ágazat, amely kiemelkedő jelentőséggel bír a nemzetközi kereskedelem, a turizmus és a gazdaság fejlődése szempontjából, ugyanakkor fontos szerepe van a válságok és vészhelyzetek kezelésében is, hiszen lehetővé teszi a gyors és hatékony segítségnyújtást a világ bármely pontján – mondta köszöntő beszédében Dr. Kerékgyártó János, közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte, az Építési és Közlekedési Minisztérium elkötelezett abban, hogy a közúti, vasúti, vagy a vízi közlekedés mellett a légiközlekedésben is a legmagasabb biztonsági szint fenntartása és megerősítése mellett folyamatosan egyszerűsítse és korszerűsítse a vonatkozó szabályozást, csökkentve a szektor adminisztratív terheit és segítve a fejlődését. A konferencia egyedülálló lehetőséget kínál, hogy közösen találjunk megoldásokat a légiközlekedés jelenlegi kihívásaira, mint például a folyamatosan változó EU-s szabályozási háttérre a klímaváltozás hatásaira, vagy éppen az IT biztonságra – mondta el  Kerékgyártó János.

A konferencia fő témakörei között szerepeltek a változó meteorológiai hatások, a drónok terjedése és felhasználása, valamint a diszruptív technológiák, mint például az automatizáció és az AI szerepének hatásai az iparágban. Egy különleges panelbeszélgetés keretein belül egy konkrét eset is bemutatásra került, amely a kibervédelem fontosságát és a jogszabályok betartásának jelentőségét erősítette meg.

  • Az évtizedek során a légiközlekedés kulcsfontosságú szerepet játszott a globális és regionális gazdasági kapcsolatokban. Magyarországnak ebben a dinamikus nemzetközi környezetben kell helyet találnia magának, és kihasználnia a légiközlekedés előnyeit – hangsúlyozta Mayer András, a KTI ügyvezetője. – A magyar légiközlekedés fejlesztése nem csupán az ország légi kapcsolatainak optimalizálását célozza meg, hanem az egész gazdaság és társadalom előrehaladását támogatja. A KTI elkötelezett a légiközlekedés fejlesztésének szakmai-tudományos támogatásában, és biztos vagyok benne, hogy szerepünk – elkötelezettségünknek is köszönhetően- a következő években erősödni fog a területen – tette hozzá.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) együttes szervezésében létrejött szakmai egyeztetésre a tervek szerint évenként kerül majd sor a jövőben.

 

További hírek