A KTI közlekedésbiztonsági témával vett részt az egri Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián

Idén 24. alkalommal gyűltek össze az oktatási szakemberek, hogy a rendezvényen megvitassák tapasztalataikat, beszámoljanak a fejlesztések eredményeiről, valamint felmérjék az előttük álló feladatokat, emellett bemutassák az innovatív módszereket és eszközöket.

Az Egerben megrendezett eseményen a Közlekedéstudományi Intézetet Dr. habil Rohács Dániel tudományos ügyvezető-helyettes képviselte, aki előadásában ismertette a Közlekedéstudományi Intézet közlekedésbiztonsági képzéseinek törekvéseit és eredményeit.

Rohács Dániel hangsúlyozta: a KTI célja, hogy a közlekedésbiztonságot és a hozzá kapcsolódó tudományterületeket folyamatosan fejlessze, ezáltal a lehető legkisebbre csökkentve a meghibásodások, a közlekedési események és káresemények, a balesetek vagy a katasztrófák kockázatát.

Rohács Dániel

Ebben tölt be fontos szerepet az oktatás, mely egy többszintű támogatási rendszer része, hiszen a közlekedésbiztonságot nem csak oktatni, hanem tudatosítani is kell. „A közlekedéshez köthető biztonságtechnológia tudomány egy fiatal tudományterület, aminek a szabványrendszere is csak néhány évtizede jött létre. Eleinte a megelőzés módszertanával éltünk a közlekedésbiztonságban, mint például, hogy ne közlekedjünk, amikor rossz az idő. Ezután bevezetésre kerültek a passzív biztonságtechnológiai megoldások, ami azt jelenti, hogy az esemény, a káresemény, a baleset vagy a katasztrófa bekövetkezése során próbáljuk a következményeket csökkenteni. Tökéletes példa erre az autók lökhárítója. Később bevezették az aktív rendszereket, ami már az esemény bekövetkezése előtt folyamatosan mér, és szükség esetén beavatkozik. Ilyen például a légzsák. Most jutottunk el arra a pontra, vagy jobban mondva technológiai érettségi szintre, hogy mikroszenzorokkal és mesterséges intelligenciával próbáljuk a közlekedés biztonságát tovább fokozni. Szeretnénk ezeknek legalább az elveit valahogy átültetni a képzésbe, hogy mindenki lássa, hogy milyen rendszerekről beszélünk, és a hibáknak mik a következményei.” – emelte ki a tudományos ügyvezető-helyettes.

Prezentációjában hangsúlyozta: az elsődleges cél nem az esemény, hanem a katasztrófa elkerülése, hogy a felmerülő problémákból is biztonságban léphessünk ki. Ezt támogatva az újítások is folyamatosan gazdagítják a képzés tananyagát. „Fontos, hogy a kockázati tényezőket helyesen felismerjük, és lássuk, hogy az első esemény vagy az első meghibásodás után a következő tízszer vagy akár százszor hamarabb áll elő.” – fűzte hozzá, előadását kiegészítve az elmúlt két évtized nagy közlekedési baleseteinek példáival, ahol a katasztrófához vezető hibák sokasága egyetlen egy dologra volt visszavezethető. Emiatt kulcsfontosságú, hogy átlássuk a rendszert, amiben gondolkodunk, amiben dolgozunk, és végül megismerjük hanyagságunk következményeit. Ez nem egyszerű feladat, hiszen az évtizedek múlásával a közlekedés is egyre komplexebbé vált, felhasználóként annak átlátására alacsony az esély.

„Évente 1,35 millió ember hal meg közúti balesetben, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden huszonnegyedik másodpercben életét veszti valaki. Az 5-29 év közötti korosztálynál az első számú halálozási ok a közúti közlekedési balesetek, de nem sokkal jobb a helyzet a teljes társadalmi életkorban sem, ahol a nyolcadik vezető halálozási ok. Mindemellett az is kiderült az adatokból, hogy az áldozatoknak több mint a fele vétlen volt, vagyis nem a baleset okozója.” – szemléltette a legújabb statisztikákat Dr. habil Rohács Dániel. „Az elmúlt 10 évben szerencsére a közlekedésbiztonság átalakulását figyelhetjük meg Magyarországon. A tendenciák ennek köszönhetően folyamatosan javulnak, elsősorban a súlyos sérülések, illetve az elhalálozások vonatkozásában. Az európai átlaghoz képest azonban ezek a számok még mindig 9%-kal magasabbak. Itt jön be az oktatás szerepe, mely segíthet tovább csökkenteni a számokat. Készítettünk egy felmérést, melybe az óvodásoktól egészen a végzős középiskolásokig mintegy ötezer gyereket vontunk be. Az adatok azt mutatták, hogy a közlekedési szabályismeret óvodától a második osztályig mintegy 80%-os. Ez a szám az évek előrehaladtával azonban 50% alá zuhan, majd stagnál. A legtöbben azt gondolnánk, hogy ahogy nőnek a gyerekek, úgy azonosítják egyre precízebben a veszélyhelyzeteket, ám erre a számok rácáfoltak, hiszen idősebb korban jellemzőbb a gyalogátkelőhelyek használatának mellőzése, vagy az úttest szélén való kerékpározás. Régiós vonatkozásban a legrosszabb helyzet a Dél-Dunántúlon volt.” – majd hozzátette – „Bár az oktatási program fókuszterületei a gyerekek és az iskolák, a KTI egy élethosszig tartó modellben gondolkodik.”.

A Közlekedéstudományi Intézet célja, hogy még gyermekkorban kialakításra kerüljön egy bizalmi viszony a kapott információknak köszönhetően, amik együtt egy tudatosabb közlekedési módhoz vezetnek. „A kisgyermekek és kisiskolások részére kidolgoztunk egy közlekedésbiztonsági oktatási programot, melyben ismertetjük a közlekedés alapvető szabályait. Mindemellett bevezettük a kerékpáros kisjogsi programot, hogy a legkisebbek is megtanulhassanak tudatosan és biztonságosan közlekedni. A középiskolákban különböző felismerési programokat és interaktív közlekedésbiztonsági foglalkozásokat szerveztünk, illetve szervezünk, melyek keretében a diákok és az oktatók együtt keresik a válaszokat a kérdésekre. De gondoltunk azokra is, akiknek már van jogosítványuk: a KRESZ felfrissítő programunk segít ellenőrizni a tudásunkat. Eddigi munkánk során mintegy egymillió diákot és 70 ezer járművezetőt értünk el.”

Rohács Dániel ezután bepillantást engedett az oktatási program jövőbeli terveibe, mely során annak kibővítésére törekszenek. Tökéletes példa erre a dróntechnológia, ami sok társadalmi és gazdasági értéket tudna produkálni.

A konferencián az érdeklődők a KTI által biztosított szimulátorok segítségével belekóstolhattak a különböző szakmákba, így kipróbálva magukat buszsofőrként, dömpersofőrként vagy daruvezetőként.  A KTI arra törekszik, hogy a fiatalokat könnyen megszólító, interaktív és fejlett képzésekkel lássa el. Az intézmény a kozneveles@kti.hu címre várja az oktatással kapcsolatos kérdéseket és megkereséseket.

[av_gallery ids=’19892,19893,19894′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-pqewmb’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

További hírek