A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnökségének tagjai látogatták meg a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) „Közlekedési képzési- és vizsgacentrum kialakítása” projekt keretében kialakított új oktatótermét.

Az MLE nevében Regensburger Tamás elnökségi tag köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy az „oktatás új dimenzióba lépett”, ezért fontos megismerkedni az olyan lehetőségekkel, amelyeket a KTI is kínál. A gyors és virtuális irányba történő fejlődést követniük kell a cégeknek, a szakembereknek, és a képző intézményeknek is, ha nem akarnak lemaradni az egyes iparágak éles piaci versenyében.

A KTI nevében Oláh Gábor képzési, vizsgáztatási igazgató és Weinberné Kozma Gabriella képzés-szervezési irodavezető fogadta a vendégeket, akik kipróbálhatták a virtuális tanulási tér szimulátorait.

A virtuális térben történő oktatás hely-, anyag-, időtakarékos, valamint munkavédelmi szempontból is előnyös. A legbalesetveszélyesebb környezetben, nehézgépek, emelőgépek, tehermozgatók esetén az egyes rosszul vagy szabálytalanul végrehajtott műveletek következményei azonnal elemezhetők a szoftverek segítségével. Alkalmazása a szakképzésben tanuló diákok oktatásának is szerves része lehet.

A KTI-ben felépített oktatóterem szimulátorai igény esetén telepíthetők más oktatási helyszínekre, és folyamatban van további virtuális tanulási terek kialakítása is.

A VR technikával felszerelt szimulátorokon, valósághű környezetben festési, hegesztési feladatokat végezhettek el a résztvevők. Lehetőség volt targonca- és nehézgépszimulátorok vezetésére is. A nehézgépszimulátorok 14 gépjárműtípus kezelésére tudnak felkészíteni, amelyek közül a legnépszerűbbek az autóbusz, a homokrakodó és a toronydaru. A szimulátorok felszereltsége, mozgása, mozgatása (vezetőülés, képernyők, kormány) a valóságnak megfelel. A kiválasztott feladat elvégzését követően a szoftver kiértékeli a teljesítményt.

A jó hangulatú, újdonságokkal teli, információgazdag programnak lesz még folytatása, hiszen az MLE és a KTI szorosabb együttműködést tervez a jövőben, így az őszi időszakban további szimulátoros bemutatónapok megtartására lesz lehetőség.

A virtuális tanulási tér kiépítése a „Közlekedési képzési- és vizsgacentrum kialakítása” elnevezésű projekt keretében valósult meg. Ez a projekt a közlekedési ágazatban működő, vagy ahhoz kapcsolódó vállalkozások, illetve a felnőttképző és szakképzési intézmények számára kínál komplex, XXI. századi megoldásokat a humánerőforrás-fejlesztés területén. A projektben való részvétel előnye, hogy állami támogatást is biztosít a munkahelyi képzésekhez.

A www.kkvkportal.hu weboldalon minden, a szakképzők, a felnőttképzők és a vállalkozások számára lényeges információ megtalálható. A támogatás igénylési folyamata, a képzési jegyzékbe való bekerülés, valamint a szakképzők jelentkezéséhez szükséges információk letölthetők a honlapról, a dokumentumok könnyen elérhetők, egyszerűen kitölthetők mindenki számára. A programban meghatározott ágazatok széles köre vehet részt, emellett fontos, hogy a munkavégzés helye a következő régiók valamelyikében legyen: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl vagy Közép-Dunántúl.

Jelenleg 96 féle képzési program közül választhatnak az érdeklődők, ez a szám azonban nem végleges. Amennyiben a jelenlegi kínálatban nem található meg a szükséges oktatás, javaslatot lehet tenni újabb képzések beemelésére is a képzési programba. Érdemes tehát pályázni!

A projekt az EU által támogatott GINOP 6.1.9-18-2018-00001 projekten belül valósul meg.

További hírek