Megkönnyítheti a pályaválasztást, ha a diákok képet kaphatnak arról, pontosan milyen feladatokkal jár egy szakma, milyen munkakörülményekre számíthatnak majd munkahelyükön. Ehhez kérhettek segítséget mindazok, akik ellátogattak október 5-6-án a Békés Megyei Pályaválasztási Vásárra.

Középfokú és felsőfokú oktatási intézmények, szakmai kamarák, közigazgatási és rendvédelmi szervek képviselői mellett a KTI Közlekedéstudományi Intézet a rendezvényen a GINOP 6.1.9 projekt keretében beszerzett szimulátorokkal vett részt, amelyek felszereltsége, mozgása, mozgatása (vezetőülés, képernyők, kormány, VR szemüveg) valósághű környezetet teremtett. A kiválasztott feladat elvégzését követően a szoftver ki is értékelte a kezelő teljesítményét.

A rendezvényen, amelyen több mint 4500-an vettek részt, a diákok a szimulátorok segítségével ismerkedhettek meg a villanyszerelés és festés fogásaival, kipróbálhatták a targonca, az autóbusz, a nyergesvontató vagy akár a bányadömper vezetését, vagy a daru kezelését.

Elsősorban 7-8. osztályos tanulók, főként fiúk, érdeklődtek a szimulátorok iránt.  A legnépszerűbb eszköz a nehézgép szimulátor volt. Az akadálypályán a dömpervezetés tetszett a diákoknak legjobban, illetve, amikor azt gyakorolhatták, hogyan kell toronydaruval átrakni a rakományt vagy autóbuszt vezetni.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum tanárai az expon elsajátíthatták a szimulátorok kezelését, oktatását is, így a GINOP 6.1.9 projekt keretén belül az iskolához kihelyezett szimulátorokon képzéseket tarthatnak az  intézményben.

 

[av_gallery ids=’19756,19755,19754,19753,19752′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-jpmz5z’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

További hírek

A VOLÁN Egyesülés fotópályázata

2023. október 2.
A közösségi közlekedés fotós szemmel” címmel hirdetett fotópályázatot a VOLÁN Egyesülés. Három kategóriában várják  16.…