A Vasúti infrastruktúra felmérése és adatfeltöltése projekt zárórendezvényére 2023. december 7-én került sor. A projekt 2021-ben indult, a megvalósítás 2023.12.31-vel zárul. A megvalósításban az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Magyar Államvasutak Zrt. és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vett részt konzorciumi tagként.

A rendezvény résztvevői a projektben megvalósított feladatokról szakmai előadásokat hallgathattak meg. Az eseményt Mayer András, a KTI ügyvezetője nyitotta meg, majd Zámbó Róbert projektvezető mutatta be a VIKI3 projekt célkitűzéseit, az IKOP felhíváshoz való illeszkedést és a megvalósítás részleteit.

Ezt követően Vidra András, a MÁV Zrt. igazgatója számolt be arról, hogy az AI segítségével a MÁV Zrt. sikeresen megvalósította a digitális Útvonalkönyvet, valamint térinformatikai fejlesztések és a pályahálózat-felméréseket új alapokra helyező technológiák beszerzése, alkalmazása valósulhatott meg. A projekt keretében közel háromezer kilométernyi vágányhosszt mértek fel.

A GYSEV Zrt. vezérigazgatója Kövesdi Szilárd István mondott ezután rövid köszöntőt, majd átadta a szót Prajczer Péter Ferenc VIKI3 alprojekt vezetőnek, infrastruktúra szakértőnek, aki bemutatta a saját fejlesztésű Műszaki Adatbázis és Térinformatikai Rendszerét (MATIR), valamint térképi megjelenítő felületét a MATIR-GeoPortált, továbbá a projektben (többek között nagy teljesítményű LIDAR eszközzel) végzett felméréseket.

Ezután a Régens Zrt. vezérigazgatója, Moravcsik Ákos ismertette a projekttervezés folyamatát, az alkalmazott technológiákat és a digitális platform fejlesztését. Végezetül Juszt András projektigazgató programbemutatóval egybekötött ismertetőt tartott a VIKI3 szakrendszeri funkciófejlesztés eredményeiről.

kti

szechenyi logó

További hírek

Vizsgadíj változás

2024. február 2.
Aktuális közúti közlekedési szakember képzéséhez, továbbképzéséhez kapcsolódva tájékoztatjuk, hogy a képzését záró, mindenkori érvényes vizsgadíjakat…