Kerekasztal ülését tartott a Vasúti Műszaki Bizottság

A VMB első Kerekasztal ülését tartotta meg 2023. december 12-én a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben.

Köszöntőt tartott Mayer András, a KTI ügyvezetője és Dr. Kiss Dián, a VMB elnöke.

Az ülés további résztvevői voltak:

Gémesi Levente, SSC&RISC Albizottság elnöke

Kökényesi Miklós, ENE Albizottság Elnöke

Dr. Lakatos András Rudolf, OPE Albizottság Elnöke

Nagy Tibor András, Loc&Pass és WAG Albizottságok Elnöke

Rácz Imre, INF Albizottság Elnöke

Dr. Szabó Géza, CCS és NHVR Albizottságok Elnöke

Szetei-Szőke Marianna, PRM Albizottság Elnöke

Déri Tamás, ÉKM Nemzetközi kapcsolattartó

A köszöntők után Déri Tamás tartott tájékoztatót az RISC (Railway Interoperability and Safety Committee) Bizottság 100. üléséről, amelynek közel 30 napirendi pontja közül kiemelten fontos témák voltak:

  • az Európai Unió Vasúti Ügynöksége (ERA) által elkészített EVR rendeletre (European Vehicle Register – Európai Járműregiszter) vonatkozó szövegtervezete;
  • az ERTMS rendszerhez kapcsolódó, újonnan bevezetni kívánt Future Railway Mobile Communication System (FRMCS) hálózat, amely az elavult GSM-R hálózatot hívatott kiváltani;
  • az Európai Unió Bizottság megbízta az ERA-t a Telematic Application for Passenger (TAP) és a Telematic Application for Freight (TAF) TSI-k összevonásával és egy új, egységes Telematic TSI készítésével, amely magában foglalja mind a személy-, mind az árufuvarozásra vonatkozó telematikai követelményeket.

Ezután a VMB albizottságok elnökei tartották meg az albizottság megalakulása óta eltelt időszak eredményeit bemutató előadásaikat.

Az albizottsági elnökök beszámolóiból jól látható volt, hogy a kitűzött határidőre tekintettel megfelelő készültségi szinten állnak az OVSZ I. – 103/2003.(XII.27) GKM rendelet „a hagyományos vasúti rendszerek kölcsönös átjárhatóságáról” – és OVSZ II. – 18/1998.(VII.3.) KHVM rendelet „az Országos Vasúti Szabályzat II. kötetének kiadásáról” – kivezetésével kapcsolatos feladatukkal. Az OVSZ I. és II. előírásai a jövőben Vasúti Műszaki Előírásként kerülnek kiadásra.

A fentieken kívül a VMB CCS Albizottság Elnöke, Dr. Szabó Géza tájékoztatta a jelenlévőket, hogy rövid időn belül elkészülnek a Nemzeti vonatbefolyásoló rendszerek („B” osztályú rendszerek) járműfedélzeti követelményeinek szabályozásának normaszöveg javaslatával.

A beszámolók után Mayer András köszönetet mondott az Albizottsági Elnököknek az eddigi munkájukért, és Déri Tamásnak a RISC jubileumi üléséről készített alapos beszámolójáért és felvetéseiért a nemzeti érdekek képviseletének jobbításával kapcsolatban.

Az ülés végeztével Dr. Kiss Diána, a VMB Elnöke megköszönte az albizottságok elnökének a részvételt és a konstruktív munkát.

További hírek

Alapelvek kerülnek a KRESZ-be

2024. június 18.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai…