Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Magyar Biztosítók Szövetségével közösen immár hetedik alkalommal hirdette meg a Biztonság Hete elnevezésű közlekedésbiztonsági programját.  A balesetmegelőzési témájú rendezvénysorozaton szeptember 18-24. között több ezer gyermek vesz részt. Az alapvető cél, hogy minél több gyermek és felnőtt közlekedő figyelmét felhívják a biztonságos közlekedés fontosságára, ezzel is elősegítve a balesetek megelőzését, a közlekedésbiztonság céljainak megvalósulását.

A Biztonság Hetét Rétvári Bence miniszterhelyettes, belügyminisztériumi államtitkár nyitotta meg, elmondta, ma már a nemzeti alaptanterv része a biztonságos közlekedésre való oktatás, már az alsó tagozatban fontos felhívni a figyelmet a közlekedési szabályokra.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK OBB ügyvezető elnöke Óberling József rendőrezredes beszédében kiemelte, Magyarországon évente több mint 14-15 ezer közlekedési baleset történik. Ezekben a balesetekben 1000-1500 gyermek sérül meg, aminek fő oka a helytelen szállítási mód, a biztonsági eszközök mellőzése vagy helytelen használata.

Az idei Biztonság Hete eseménysorozat szeptember 18-23. között zajlik. A héten minden megyében iskolai programokat, családi napokat, balesetmegelőzési bemutatókat tartanak. A tematikus hét záróeseménye a NIT Hungary „5 tengelyen biztonságban” verseny lesz.

A Biztonság Hete megnyitó kiállításán, amelynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont, részt vett a KTI is, a programsorozatban közreműködő partnerszervezetek, vagyis az ORFK-OBB és a MABISZ, a HUMDA, a Magyar Autóklub, a Magyar Vöröskereszt mellett.

A kiállításon látványos aktivitásokkal hívták fel a figyelmet a szervezetek a közlekedésbiztonság fontosságára, volt borulásszimulátor, rally-autó és közlekedési pálya is. A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtási ismeretek fontosságát hangsúlyozta, az ORFK-OBB Kapcsolj! balesetmegelőzési programsorozata keretében VR-szemüveg segítségével kellett különböző veszélyhelyzetekre reagálni. A Magyar Autóklub borulásszimulátora a biztonságiöv-viselés fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

A KTI autóbusz-szimulátorát nagy érdeklődés fogadta, a résztvevők a virtuális KTI városban próbálhatták ki, milyen egy autóbusz sofőrülésében, és hogyan lehet elkerülni a veszélyhelyzeteket. Emellett a Közlekedéstudományi Intézet bemutató videóiban a KTI további közlekedésre felkészítési és képzési programjait is megtekinthették az érdeklődők, illetve videókban hívták fel a figyelmet a különböző közlekedési veszélyekre. A gyermekbiztonsági rendszerek használatának jelentőségét, illetve a láthatóság fontosságát többféle szórólapon mutatta be az intézet.

 

További hírek

Alapelvek kerülnek a KRESZ-be

2024. június 18.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai…