Közlekedésbiztonsági Programsorozatot szervezett általános iskolás gyermekek számára a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) támogatásával. A roadshow Pest Vármegyében április 9-én indult útjára Újhartyánból, a rendezvénysorozat záró állomása május pedig 29-én Üllőn volt.

A 3. és 5. osztályos tanulók tantermi foglalkozás keretében a biztonsági öv használatának fontosságáról tanulhattak, mert Pest Vármegyében ez az egyik leggyakoribb közlekedési vétség tárgya. A diákok a témára hangoló beszélgetést követően több állomáson vehettek részt játékos, szórakoztató feladatokban. Megtudhatták, mi a biztonsági öv szerepe, hogyan kell használni, hogyan lehet biztonságosan utazni. Kipróbálhatták, mekkora erők hatnak egy testre, ha egy autó ütközik, és a benne ülő nincs bekötve.

Az 1. osztályos tanulókat az iskola udvarán felépített közlekedési ügyességi pályán játékos feladatokkal várták a KTI munkatársai. A gyerekek kerékpárral és rollerrel gyakorolhatták az irányváltást, a sávtartást, a vészfékezést, a manőverezést szűkülő útszakaszon, szlalomozhattak, pallón egyensúlyozhattak.

A programon részt vevő diákok a Tóbiás és Balambér című, közlekedésbiztonsági témájú foglalkoztató könyveit kapták ajándékba, amelyet Gulyás Anikó, a KTI projektkoordinátora írt és szerkesztett. A füzeteket egyénileg vagy csoportosan is lehet használni, időről-időre fellapozhatók és alkalmasak a gyermekek közlekedési szemléletformálására. A füzetekben található közlekedési történetek és a többször is megoldható játékos feladatok hatékony eszközök e cél elérésében. A foglalkoztató könyv, – amely 2023-ban a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából elnyerte az Év Közlekedési Kiadványa díjat – módszertani segítséget nyújt a pedagógusoknak és szülőknek is, támogatva őket a gyermekek tudatos közlekedésre nevelésében.

Kelemen Balázs, a KTI Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Támogatáskezelő Központ vezetője
elmondta a programról:

  • A közlekedésbiztonság, ezen belül is a közlekedésre nevelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni – mondta. – A közlekedésre nevelés nem csupán a szabályok ismeretét jelenti. Sokkal több annál. Ez a felelősségvállalás, a biztonság iránti elkötelezettség és a közösségi értékek tiszteletben tartásának tanítása. Az általános iskolákban megvalósított programok lehetőséget adnak arra, hogy a gyermekek a gyakorlatban is elsajátítsák ezeket a fontos készségeket. A KTI elkötelezett abban, hogy támogassa a szemléletformáló programokat. Az elmúlt években számos kezdeményezést indított el társaságunk ezen a területen, és továbbra is aktívan dolgozik azon, hogy a közlekedésre nevelés a lehető legmagasabb színvonalon és a lehető legszélesebb körben valósulhasson meg országszerte.

Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere elmondta:

  • Köszönöm, hogy a KTI az Árpád Fejedelem Általános Iskolát választotta rendezvénye utolsó állomásának. Hasznosnak tartom az ilyen programokat, nekem nyolc unokám van, közülük ketten ebbe az iskolába járnak, egyikük 4. osztályos, és büszkén mondhatom, hogy már önállóan közlekedik kerékpárral. Városunk önkormányzata igyekszik mindent megtenni azért, hogy a gyermekek tanulhassanak a biztonságos közlekedésről. Átadtunk egy KRESZ parkot, ami ebben segíti a nagyszülőket, szülőket és gyermekeket. Fantasztikus látvány és jó érzés, hogy a park mindig tele van. Bízom benne, hogy a programokon részt vevő gyermekek számára emlékezetes lesz a mai nap, és a gyakorlatban is használják majd, amit ma tanultak.

Rudolf Jenő, Üllő polgármesteri hivatalának pénzügyi irodavezetője hangsúlyozta:

  • A gyermekek, a fiatalok gyalogosan vagy kerékpárral, rollerrel közlekednek, életkoruk, testalkatuk, tapasztalatlanságuk miatt a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a biztonságos közlekedéssel való ismerkedést. Szülőként, három gyermek édesapjaként tudom, hogy nagyon nehéz eldönteni, mikortól közlekedhet a gyermek egyedül, és milyen életkortól milyen közlekedési eszközt használhat. Itt Üllőn nincsenek nagy távolságok, az iskolás korú gyermekek közül sokan kerékpárral, rollerral érkeznek az iskolába. A nyárral eljött az évnek az az időszaka amikor a gyermekek még fokozottabb veszélynek vannak kitéve. Több olyan gyermek is ezekkel közlekedik, akik az év más időszakában nem, vagy alig használják ezeket az eszközöket. Ezért a nyári szünet előtti időszakban fel kell hívni a gyermekek figyelmét a biztonságos közlekedésre. Az üllői önkormányzat az elmúlt években több közlekedésbiztonsági fejlesztést valósított meg. Okos és intelligens zebrák kerültek telepítésre a város több pontján. Forgalomlassító párnákat építettünk a gépjárművek sebességének csökkentésére.

További hírek

Alapelvek kerülnek a KRESZ-be

2024. június 18.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai…