A KTI is bemutatkozott a Légiipari Szakmai Napokon Börgöndön, ahol a pályaválasztás előtt álló diákok ismerkedhettek a légiiparhoz köthető hivatásokkal május 14-15-én a Börgöndi Repülőtéren. A Magyar Légiipari Klaszter szervezésében, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet és az Albatrosz Repülő Egyesület támogatásával megvalósult két napos rendezvényen 650 középiskolai tanuló és pedagógus vett részt. A program fókuszában a képzés és oktatás állt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a légiipar iránt.

A KTI repülőgép-, drón- és festő szimulátort, valamint drónokat vitt a helyszínre, hogy a fiatalok élményszerű, játékos formában tanulhassanak, valósághű körülmények között.

A repülőgépszimulátorral lehetőség van a világ és a repülés felfedezésére a levegőből. Kisrepülők, helikopterek, vitorlázó repülőgépek, hidroplánok, vadászrepülők és utasszállító gépek, összesen 37 féle modell. Lehetséges felszállás a világ bármelyik repülőteréről, vagy akár a hegyek között egy tóról, bármilyen időjárási körülmény között. A diákoknak lehetőségük volt kipróbálni a szimulátoros leszállást egy Cessna kisrepülőgéppel a börgöndi repülőtérre.

A drónszimulátor célja – a „drónozás” fiatalok körében történő népszerűsítése mellett -, hogy a valós drónvezérlést megelőzően a felhasználóban kialakuljanak és fejlődjenek az irányításhoz szükséges készségek. Irányítása során lehetőség van a drónkamera nézetre, és arra is, hogy kívülről láthassuk a járművet, valamint a különböző gyakorló pályák kiválasztására.

A fényező-, és bevonatolószimulátor egy VR technológiával működő eszköz, amellyel valósághű környezetben lehet kipróbálni 3 féle eljárást (festés, szemcseszórás, porlakkozás). Az eredetivel megegyező, festőpisztoly alakú vezérlőegységekkel rendelkezik, amely élethű élményt és tapasztalatot ad. A rendezvény résztvevői egy igazi hangárban próbálhatták ki virtuálisan a repülőgép festését.

Megnyitóbeszédében Dr. Kerékgyártó János, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A légiközlekedési iparág az egyik legglobálisabb iparág az összes közlekedési alágazat közül. Globális a szabályozás, az intézményrendszer és a piaci szereplők összetétele.

Kormányzati oldalról a legfontosabb stratégiai indikátorunk az, hogy ebben a hazai gazdasági szereplők és a lakosság milyen mértékben tud részt venni. A mai rendezvénynek az a célja, hogy jobban megismerjük a hazai gyártókat, ipari szereplőket, és megmutassuk a fiataloknak, hogy a légiközlekedési iparág milyen érdekes, kihívásokkal teli, és olyan életpályát biztosít, amelyben egy felkészült szakember Magyarországon, de a világon bárhol komoly karriert tud befutni. Végigjártam a kiállítók standjait, nagyon sok érdekességet láttam a légiipar területéről, remélem a szakmai napokra érkező fiatalok közül többen találkoznak olyan információkkal, amelyek alapján elindulnak egy izgalmas és ígéretes pályán.”

A kétnapos programon bemutatkoztak a hazai légiipar meghatározó szereplői, gyártók, karbantartók, oktatási intézmények és képzőszervezetek. Az előadások mellett 14 kiállítási standon a Blériot XI háromhengeres motorjától az Airbus törzselemekig olyan érdekességet láthatnak az érdeklődők, mint például drónok, célrepülőgépek, repülőgép-, drón- és festőszimulátor, Altus ultrakönnyű motoros-vitorlázórepülőgép, HungaroCopter könnyűhelikopter.

Továbbá a Magyar Légiipari Klaszter tagjainak segítségével megismerkedhetnek a dugattyús motorok javításával, repülőgépek karbantartásával, illetve a pilóta, repülőműszaki, valamint a repülőmérnöki terület képzési lehetőségeivel.

Az Albatrosz Repülő Egyesület és az LHSN.hu kiállítóhelyein pedig a farepülőgép-építést, a katonai légiirányítás múltját, valamint múzeumi repülőgépeket és helikoptereket mutattak be a látogatóknak.

Az eseményen hangulatát az alábbi videó mutatja be:

További hírek

Alapelvek kerülnek a KRESZ-be

2024. június 18.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai…