A szeptember 16. és 22. között megrendezett Európai Mobilitási Hét a multimodalitás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet, valamint a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítését is kitűzte célul. Ennek kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva 2018 tavaszán, „Mix&Move!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdetett, amelyre a július 31-i határideig közel 1000 pályamű érkezett be.

A legtöbb pályázatot rajzkategóriában az általános iskolás korosztály oktatási intézményei küldték be. Szép számmal neveztek határon túli diákok is, elsődlegesen a Vajdaságból és a Felvidékről. A kiíró tárcák jóvoltából értékes díjak találtak gazdára: az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak köszönhetően kerékpárok, rollerek, tabletek, e-book-ok, valamint sportvásárlási utalványokat kaptak a tehetséges nyertesek. Továbbá az agrártárca jóvoltából 1 millió Ft, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 300 ezer Ft értékű könyvutalványban részesülhettek a díjazottak.

A díjátadó esemény házigazdája és moderátora Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági központvezetője volt, az díjakat az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében dr. Makai Martina fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, az Agrárminisztériumból dr. Dobi Bálint, valamint az Emberi Erőforrások Minisztérium részéről dr. Andavölgyi Ferenc adta át a közel 80 fő- és különdíjas alkotónak szeptember 21-én a budapesti Vasúttörténeti Parkban.

A Közlekedéstudományi Intézet munkatársai gondoskodtak arról, hogy ne csupán a díjak átvételéről legyen emlékezetes ez a nap. A délelőtt folyamán tudás és élmény alapú játékokkal és csoportos foglalkozásokkal várták a meghívottakat, akik közlekedésbiztonsági oktatópályán próbálhatták ki képességeiket, hajtányozhattak vagy kisvasúton utazhattak, de a alkotó képességüket képműves foglalkozáson is bemutathatták.

További hírek