Október 17-én átadták Budapest egyik legkomplexebb közlekedési parkját, ahol a gyerekek már egészen kis kortól kezdve sajátíthatják el a forgalmi szabályokat a mintegy 1050 négyzetméter aszfaltburkolású kerékpárúton.

A Csepeli KRESZ-parkban kisméretű utak, zebrák, jelzőlámpák és táblák modelleznek valós közlekedési szituációkat, így a gyerekek gyalogos átkelőhellyel kombinált jelzőlámpás kereszteződésben és vasúti lámpás átjáróban is játszva tanulhatnak majd. A pálya felújításakor arra is figyeltek, hogy lemodellezzék  a csepeli közlekedésben leggyakrabban előforduló helyzeteket, éppen ezért a terv kidolgozásában forgalomtechnikai szakemberek és a helyi rendőrkapitányság munkatársai is részt vettek.

Nem csak a pálya maga, hanem annak környezete is megújult: a közvilágítás bővítésével és a növényállomány megújításával, valamint a pihenőpadok, szemetesek és ivókutak kihelyezésével a gyerekeket kísérő felnőttek számára is kellemesebbé vált a park, ahova kerékpártároló és pumpa is került.

A megnyitón a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda nagycsoportos óvodásai próbálhatták ki a pályát, akiknek a helyi rendőrség munkatársai az alkalmi irányítás mellett érdekes előadásokat is tartottak. Ezen kívül a Magyar Autóklub is látványos bemutatót tartott, amiből kiderült, mi történhet akkor, ha valaki figyelmetlenül lép ki az útra és az autónak nincs ideje megállni. Az ovisok emellett néhány hasznos, a biztonságos közlekedést elősegítő eszközt (láthatósági karpántot, mellényt, és karkötőt, valamint hátizsákot) is kaptak a KTI jóvoltából.

A pálya kipróbálásához az önkormányzat biztosította az eszközöket – rollerek, futóbiciklik és gyermekbiciklik is rendelkezésre álltak, hogy mindenki a neki leginkább megfelelő eszközzel vághasson neki az utaknak. A gyerekek így igazán tartalmas órákat tölthettek el a megújult parkban, ami mostantól ismét mindenki számára lehetőséget biztosít a közlekedési ismeretek elmélyítéséhez.

 

 

További hírek

A VOLÁN Egyesülés fotópályázata

2023. október 2.
A közösségi közlekedés fotós szemmel” címmel hirdetett fotópályázatot a VOLÁN Egyesülés. Három kategóriában várják  16.…