Az ORFK főosztályvezetője, Óberling József a KTI Közlekedésbiztonsági Központ vezetője, Berta Tamás is részt vett a 19. Open Road Festen megrendezett szakmai találkozón. A rendezvényre a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (OBB) sátrában került sor, ezzel is jelezve az érdeklődőknek, hogy a kétkerekű közlekedők biztonsága a kiemelt téma. Ennek megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az ORFK, illetve az OBB, valamint a kerékpárosokat, motorosokat tömörítő egyesületek, szervezetek, a közutas társaság képviselőit, illetve egy szállítmányozási üzletembert, és egy klinikai szakpszichológust is meginvitált a szakmai tanácskozásra, amelyen az egyik szakmai szekciót a Napló motoros-újságírója vezette.
„A hely szűkös, de a szabályok kulturált betartásával az utakon mindenki elférne, legyen az gyalogos, teherautó vezető, motoros, vagy kerékpáros” –szögezte le Óberling József ezredes, aki szerint a biztonsághoz szükség van jó infrastruktúrára is, mint például a jól látható útburkolati jelekre, valamint a látható kerékpárutak.

A köszöntő után a résztvevők három témában állították össze ajánlásaikat a biztonságról: a motoros-autós, a kerékpáros-autós, és a motoros-kerékpáros kapcsolatában, külön beszéltek a motorosokról és a kerékpárosokról, és arról, hogy a kétkerekűek biztonságát hogyan lehetne tovább növelni. Elhangzott többek között, célszerű lenne a KRESZ változásairól közérthetően közölni információkat az interneten, motorosok és autósok kapcsolata az utakon az utóbbi években javult, a kétkerekűek pedig jól megférnek egymás mellett. A védőfelszerelésre nagy szükség van motoron hőségben is és az utasoknak szintén, a vezetéstechnikai tréning motorosnak főként tavasszal nagyon fontos, a kerékpáron 16 évig célszerű lenne kötelezővé tenni a bukósisakot. A biztonságos bringázást már az iskolában kellene tanítani, a jól látható ruházat szintén nagyon lényeges.
Az egyébként 3 napos Open Road Festen a KTI kollégái az érdeklődő motorosokkal KRESZ-tesztet töltettek ki, illetve pár érzékenyítő játékkal próbálták a figyelmet felhívni a közlekedés legkiszolgáltatóbb résztvevőire, az idősekre felhívni a figyelmet

További hírek

A VOLÁN Egyesülés fotópályázata

2023. október 2.
A közösségi közlekedés fotós szemmel” címmel hirdetett fotópályázatot a VOLÁN Egyesülés. Három kategóriában várják  16.…