GINOP-6.2.6-20-2020-00001 „Ágazati képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák”

Rendhagyó tanulmányi verseny végén, május 30-31-én került megrendezésre Kecskeméten a KTI Nonprofit Kft. által meghirdetett „Modellvállalat 2022/23.” szimulációs verseny döntője.

A verseny kiemelt célja volt, hogy a résztvevő tanulók a munkaerőpiacra kilépve képesek legyenek megfelelni a munkahelyi elvárásoknak és megtanulják, hogyan tudnak önállóan vállalkozást indítani. A valóságos helyzetek feldolgozásán alapuló megmérettetés lehetőséget biztosított működő munkahelyek gyakorlati modellezésére, valamint vállalkozások működésének megismerésére.

2023 áprilisában az Értékelő Testület 11 csapatot juttatott be a döntőbe, amelyek május 8-9. között részt vettek egy-egy csoportos felkészítő tréningen, amelyet Pintér Terézia, a verseny szakmai tanácsadója tartott. A csapatoknak ebben a fordulóban a 4. forduló pénzügyi tervező táblázatát, valamint a saját vállalkozásukat bemutató powerpoint diasort kellett készíteniük.

A csapatok a döntőre történő felkészüléshez támogató tananyagot is kaptak, amelyet Vuray György, a „Vállalkozás okosan” alapítója, valamint a verseny szakmai tanácsadója készített a tanulók számára. Ebben oktatóvideó ismertette az ifjú vállalkozókkal a piacon a termékek pozicionálásának feltételeit, a pénzügyi- és az üzleti tervek kapcsolatát, a vállalkozás bemutatásának, népszerűsítésének módjait.

A döntőbe a csapatok tiszta lappal érkeztek, tehát a verseny során szerzett pontjaik elvesztek, így minden csapatnak esélye volt a győzelemre. A tanulóknak be kellett mutatniuk a vállalkozásuk alapötletét, és élőben kellett készülniük egy érdekes pitch-csel (tömör, lényegretörő beszéd, amely bemutatja a vállalkozást).

A döntő első napján közös ebéddel kezdődött a program. Délután a versenyzők összeállíthatták és bemutathatták a vállalkozásukról szólóelőadást az Értékelő Testület tagjainak. A program alatt a mentorok  a KTI szimulátorait próbálhatták ki. Ezek az eszközök alkalmasak képzések támogatására, gyakorlásra, a képességek fejlesztésére, valamint alkalmazhatók akár arra is, hogy az érdeklődők belekóstolhassanak egy olyan szakmai folyamataiba, amelyben korábban még nem próbálták ki magukat. A szimulátorokkal támogatott képzés segíti a munkafolyamatok rögzülését is.

A mentorok számára a szervezők egy kerekasztal-beszélgetést tartottak a döntős csapatok oktatói számára, akik megoszthatták egymással a véleményüket és tapasztalataikat a versenyről. Ezalatta tanulók a szimulátorokat próbálhatták ki. Végül kisorsolták a másnapi döntő csapatsorrendjét, majd a versenyzők egy Kahoot teszt kitöltésével adhattak számot a verseny során olvasott tananyagokból szerzett tudásukról. A teszt eredményei alapján is pontokat szerezhettek a csapatok a döntőben. Az első nap programját közös vacsora zárta.

A döntő napján az izgatott csapatok bemutatták vállalkozói ötletüket az értékelő testületnek, amely három főből állt, tagjai a GINOP-6.2.6-20 kiemelt projekt megvalósítói voltak. Gál Ferenc mérés-értékelési szakértő a KTI képviseletében, Kovács János az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. képviseletében zsűrizett, Lőrincz Krisztián, a GINOP-6.2.6-20 kiemelt projekt szakmai vezetője pedig szintén a KTI képviseletében értékelte a bemutatókat.

A döntő során a tanulók érdekes és kidolgozott vállalkozói ötleteket mutattak be kreatív módon. A csapatok között népszerűek voltak a fenntartható környezetet támogató kezdeményezések, valamint a társadalmi érzékenyítést célzó javaslatok is.

A vállalkozói ötletek bemutatása után a zsűri tagjai visszavonultak értékelni az elhangzottakat és meghatározták a  csapatok végleges sorrendjét.

Az eredményhirdetést Oláh Gábor, a KTI Képzési és Vizsgáztatási igazgatója, a rendezvény házigazdája nyitotta meg köszöntő beszédével. Örömét fejezte ki, hogy a Modellvállalat szimulációs verseny nem csak a szakmai ismereteket, de olyan készségeknek az alkalmazását is megkövetelte, mint a problémamegoldó készség, a döntési képesség, a kreativitás, a kritikus gondolkodás vagy a csapatban végzett munka. Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy azok a tanulók, akik az elődöntők során kiestek, és nem lehetnek most itt, szintén nyertesei ennek a versenynek.

A díjazási folyamatban Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is részt vett. Köszöntőjében Kecskemét jelmondatát idézte, amely kifejezi a verseny szellemiségét: „Sem magasság, sem mélység nem rettent”, és gratulált a csapatoknak az elért eredményekhez és a vállalkozói ötletekhez. .

Eredmények

A Modellvállalat 2022/23. szimulációs verseny döntőjében I. helyezést ért el a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Technikum tagintézményének NyuggiSzakik elnevezésű csapata. A csapatot Kondor Fanni Anna, Sárvári Vivien, Vasas Heléna Kitti alkották, a felkészítő mentoroktatójuk Vargáné Kékesi Szilvia volt. Vállalkozói ötletük alapja az volt, hogy a nyugdíjasok olyan szakmai és tapasztalati háttérrel rendelkeznek, amelyet kár veszni hagyni, és erre a problémára kínáltak megoldást.

A II. helyezett szintén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Közgazdasági Technikumának csapata végzett. A Közgáz Keselyűk elnevezésű csapatot Gyuricza Laura, Vincze Virág, Fazekas Kitti Magdolna alkották, a felkészítő mentoroktatójuk Nemes Mihály Zsolt volt. A Közgáz Keselyűk ötlete egy olyan applikáció létrehozása volt, amelyen kifejezetten azokat a termékeket kívánták forgalmazni, amelyek esetében a szavatossági idő lejárata közel volt. Ötletük a környezettudatosságot és a lakossági spórolást egyaránt támogatta.

A III. helyen a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium tagintézményének Észbontók elnevezésű csapata végzett. A csapatot Csatlós Tímea, Harczman Evelin, Niemeyer Jasmin alkották, a felkészítő mentoroktatójuk Lovász Edit volt. Az Észbontók csapat ötlete egy olyan gyűrű elkészítése volt, amely alkalmas a szórakozóhelyeken italokba csempészett drogok kiszűrésére.

A zsűri különdíjjal honorálta a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium tagintézményének Szikszi Filament Kft. elnevezésű csapatát. A csapatot Muresan Adrienn Rozália, Jászai Enikő, Dencsák Attila alkották, a felkészítő mentoroktatójuk Huriné Verdes Tímea volt. A Szikszi Filament csapat készített egy olyan eszközt, ami alkalmas az üdítős palackok szálasítására, amiből könnyű filamentet készíteni, ami a 3D nyomtatók műanyag alapanyaga.

helyezés csapat neve pontszám (maximum 120 pont) tanuló neve mentor neve
1 NyuggiSzakik 100 Kondor Fanni Anna, Sárvári Vivien, Vasas Heléna Kitti Vargáné Kékesi Szilvia
2 Közgáz Keselyűk 99 Gyuricza Laura, Vincze Virág, Fazekas Kitti Magdolna Nemes Mihály Zsolt
3 Észbontók 95 Csatlós Tímea, Harczman Evelin, Niemeyer Jázmin Lovász Edit
4 Szikszi Filament 91 Muresan Adrienn Rozália, Jászai Enikő, Dencsák Attila Huriné Verdes Tímea
5 Balatoni Kadarkák 90 Gombai Bálint Barna, Szivós Edina, Szánti-Pintér Mihály Dr. Takácsné Hegyi Andrea
6 Green Goat 85 Vancsura Péter, Trungel Milán, Mikus Ádám Kiss-Béres Beatrix
7 KREA-TEAM 80 Tóth Dóra, Kovács Anna Boglárka, Princzes Alinka Faragó Andrea
7 Green-Go 80 Kovács Natália, Máhl Levente, Kórosi Kiara Kleopátra Grau Angéla
9 GazdÁSZOK 78 Varga Győző, Fischer Márk, Tánczos Domonkos Lambertné Katona Mónika
10 Szurikáták 75 Pálmai Csenge Zsófia, Heller Kata, Vinczellér Nóra Mészárosné Zsátos Anna
11 VízÜgyesek 65 Ardelean Ákos, Lipták-Galló Mihály, Polgár Attila Patrik Szenti Alexandra

További hírek

Alapelvek kerülnek a KRESZ-be

2024. június 18.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai…