Muzeális járműszakértői tevékenységet 2022. július 1-től azok végezhetnek, akik a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által tartott tanfolyam után sikeres vizsgát tettek és a muzeális minősítésben részt vevő szervezetek delegáltjai. Idén júniusban a Közlekedéstudományi Intézet muzeális járműszakértői alaptanfolyamot szervezett az érdeklődőknek. Az egy hónapos képzés után harmincan sikeres vizsgát tettek és megkezdhetik muzeális járműszakértői tevékenységüket.

Hazánkban muzeális jellegűnek minősül az a jármű, amelyet legalább harminc éve vagy legalább 360 hónapja gyártottak – amennyiben igazolható a gyártási év és hónap – illetve az eredeti műszaki jellemzőit nem változtatták meg vagy az eredeti állapotnak megfelelően helyreállították.

Közlekedési történelmünk részei a muzeális járművek is, így fontos szerepe van az „oldtimernek” tekinthető járművek szabályozott megvizsgálásának, a róluk szóló igazolás kiállításának. Az igazolással ellátott autó műszaki és esztétikai állapota alapján alkalmas a típusának muzeális szempontú bemutatására és – nem utolsó sorban – az igazolás lehetővé teszi a jogszabályi kedvezmények igénybevételét is.

A járművek muzeális minősítését a Magyar Autóklub, mint Muzeális Minősítő Szervezet, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Magyar Veteránjárművesek Szövetsége közreműködésével – a muzeális szabályzatban foglaltak szerint – végzi.

További hírek