A „Biztonságosan az iskolába” roadshow keretében a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet – az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) támogatásával – nagycsoportos óvodások számára szervez közlekedésbiztonsági programot, valamint 10.000 db, közlekedésbiztonsági eszközöket is tartalmazó, ajándékcsomagot oszt szét.  E programsorozat első állomása a 12. kerületi KIMBI óvoda volt, ahol a nagycsoportosok közlekedésbiztonsági ügyességi feladatokban vehettek részt. Ezt követően Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Pokorni Zoltán, Budapest Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, valamint Mayer András, a KTI ügyvezetője nyújtott át ajándékcsomagokat a gyerekeknek, majd köszöntötték a sajtó képviselőit.

  • Örömmel jöttem erre a rendezvényre, egyrészt, mert jó látni, hogy az óvodások milyen lelkesen sajátították el a közlekedési ismereteket, másrészt magam is érintett vagyok abban, hogy a 8 éves gyermekem biztonságosan jusson el az iskolába, a 2 éves gyermekem pedig olyan közegben fejlődjön, amelyben szintén biztonságban érezheti magát – mondta Ágh Péter. – Többek között ezért is dolgozunk Lázár János miniszter úrral és az ÉKM csapatával. Rajtunk, nemcsak mint politikusokon, hanem mint szülőkön is múlik, hogy milyen elméleti és milyen gyakorlati tudást adunk át az óvodásoknak, miként tudjuk megtanítani őket arra, hogy a közlekedés számukra, majd ha felnőnek, ne teher, hanem élmény legyen. Az utakon a gyermekek a legvédtelenebbek. Veszélyeztetettségükhöz az is hozzájárul, hogy a szabályokat még nem ismerik, veszélyérzetük még nem alakult ki. Ezért napjainkra a legkisebbek védelme a legfontosabb közlekedésbiztonsági feladattá vált. A biztonságos közlekedésre nevelést minél korábban, már az óvodás korban el kell kezdeni.

Mint elmonda: az ÉKM partner a KTI kezdeményezésében, hogy minél korábban, minél szélesebb körben megkezdődhessen az óvodából az iskolába kerülő gyermekek közlekedésbiztonsági oktatása. A KRESZ szerint a gyermekek már korán önállóan közlekedhetnek kerékpárjukkal, viszont erre jelenleg keveseket készítenek fel kellő mértékben, pedig ugyanolyan járművezetőnek minősülnek, mint az autósok, miközben alig vagy egyáltalán nem ismerik a közlekedési szabályokat.

  • Az ÉKM-ben, a háttérintézményekben, a szakterületeken számos izgalmas feladaton dolgoznak kollégáim, amelyek minden közlekedésben résztvevő életét érintik. Ilyen pl. a KRESZ módosítása, a közlekedéshatósági ügyek, az elektromos rollerekkel, elektromobilitási eszközökkel kapcsolatos szabályozás, amelyek egyeztetése tart. Hatalmas előrelépés az ország- és vármegye bérlet bevezetése is, amely hozzájárul a lakosság mobilizációjához és a gazdasági növekedéshez. Ám mindez mit sem ér, ha nem társul hozzá közlekedési kultúra, illetve nem tanítjuk meg a jövő generációját a biztonságos közlekedésre – zárta gondolatait államtitkár úr.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat kerületének polgármestere beszédében hangsúlyozta a KTI által biztosított ajándékcsomag és a benne található eszközök használatának a fontosságát:

  • Örülök, hogy minden nagycsoportosunknak ajándékcsomagot adhatunk át, és reméljük, hogy a szülők a csomagban lévő láthatósági mellényeket rájuk is adják. Arra kérünk minden szülőt, hogy tegyék ezt. Az óvodákban az önkormányzat eddig is biztosított mellényeket abból a célból, hogy a közlekedők figyelmét felhívjuk a gyerekekre. Immár a szülőknek is lesz rá lehetőségük.

A szót ezután a KTI ügyvezetője, Mayer András vette át, aki beszédében megköszönte a Hegyvidéki Önkormányzat és a KIMBI óvoda helyszínbiztosítását, majd ismertette a KTI motivációit és törekvéseit.

  • A KTI úgy gondolja, hogy azt a tudományos munkát, amit végez, kiviszi az életbe, hogy hasznosítsa az elért eredményeket. A biztonságos közlekedésre nevelésben elkészített programjainkat, segédanyagainkat már eddig is elküldtük iskolákba, óvodákba, hogy a pedagógusoknak segítséget nyújtsunk, hiszen a közlekedésre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Reményeink szerint az óvodások hazaviszik az itt szerzett élményeket, ismereteket, és figyelmeztetik a szüleiket, hogy adják rájuk a láthatósági mellényt, amikor kerékpároznak, kössék be a biztonsági övet, és használjanak biztonsági gyermekülést. Sajnos a gyermekbalesetek nagy száma annak köszönhető, hogy a szülők nem mindig veszik figyelembe ezeket az előírásokat. Reméljük, hogy a gyermekeken keresztül a szülőkhöz is eljut az üzenetünk.

Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Pokorni Zoltán, Budapest Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, valamint Mayer András, a KTI ügyvezetője köszönetét fejezte ki minden, a munkában részt vevő kollégának.

A 10.000 közlekedésbiztonsági csomag átadása 10 várost érintő roadshow keretében valósul meg május 16. és június 15. között Budapest XII. kerületében, Sárváron, Debrecenben, Békéscsabán, Pécsett, Szolnokon, Makón, Kaposváron, Kecskeméten és Szekszárdon.

A „Biztonságosan az iskolába” rendezvénysorozat elindulásáról – többek között – beszámolt az MTVA híradó, a Hír TV, a HTV, a Hegyvidék újság, a Szabad Föld és a Magyar Hírlap.

 

További hírek