Sikeresen lezárult a GINOP 6.1.9 projekt, amelynek keretében közlekedési és kapcsolódó ágazatokban működő vállalkozások és vállalatok részére támogatott munkahelyi képzések megvalósítására nyílt lehetőség. A programot a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal valósította meg.

A kiemelt projekt fő célja volt olyan képzési és vizsgaközpont kialakítása a közlekedési ágazatban, amely az ágazati képzési igényeket szimulációs és egyéb korszerű oktatási eszközökkel biztosítja, ezáltal lehetőséget teremtve a munkaerőpiac által igényelt rövid idejű szakmai, valamint kompetencia- és készségfejlesztő képzések megvalósítására.

A közlekedési és kapcsolódó ágazatokban működő vállalkozások igényei alapján kialakított oktatási palettával és a legkorszerűbb szimulációs és robotikai eszközök biztosításával zajlottak az oktatások.

A fejlesztések eredményeként 127 db digitális tananyag és több mint 100 programkövetelmény és képzési program kidolgozása történt meg, valamint létrehozásra került a közlekedési vizsgaközpont. A projekt eredményeként több mint 17 000 fő képzése valósult meg, közülük több mint 5000 fő volt a szakképzésben tanuló diák. A közlekedési ágazat több mint 12 000 munkavállalója vett részt korszerű képzéseken a 7,525 milliárd forint keretösszegű projektnek köszönhetően.

A rendezvényen Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár kiemelt jelentőségűnek nevezte a projektet, a képzési és vizsgacentrum platformot teremt a munkaerőpiac által igényelt rövid idejű szakmai, valamint kompetencia- és készségfejlesztő képzéseknek. A kialakított eljárások, eszközök, rendszerek mintaként szolgálnak további szakképzési fejlesztésekhez.  Kiemelte, hogy a 2018-ban induló képzési projekt keretében a kilenc legnagyobb ipari ágazat egyikét, a közlekedést választották ki komplex fejlesztésre és mivel ez az ágazat mindenkit érint, ezért sok visszajelzést kaphattak a projekt sikerességével kapcsolatban.

Mayer András, a KTI ügyvezetője elmondta, hogy elsősorban azért esett a választás a közlekedésre, mert ez az ágazat jelentős emberierőforrás-hiánnyal küzd. Az ügyvezető sikeresnek ítélte a projektet, és hangsúlyozta, hogy még sok feladat áll a KTI munkatársai előtt.

Oláh Gábor, a KTI képzési és vizsgáztatási igazgatója a projekt részleteinek bemutatása során a többi között a módszertani fejlesztés, illetve a szimulátorok szerepét emelte ki, hangsúlyozva, hogy ezek az eszközök az oktatásban a gazdasági hatékonyság szempontjából is fontosak, hiszen a tanulás 30-50 százalékkal hatékonyabb ezekkel a virtuális oktatási eszközökkel.

A beszédeket követően az érdeklődők kipróbálhatták a projekt keretében beszerzett korszerű szimulátorokat, VR eszközöket.

A zárórendezvényen készült videót itt lehet megtekinteni:

További hírek