A KTI által és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal támogatásával megvalósításra került „A közlekedés és szállítmányozás ágazathoz tartozó KKK-k és PTT-k környezeti fenntarthatósági, zöld készségekre irányuló felülvizsgálatának és környezeti fenntarthatósági elvárásoknak megfelelő tananyagfejlesztés megvalósításának támogatása” elnevezésű projekt.

A program első elemeként a KTI szakemberei elvégezték a szükséges nemzetközi kitekintést, majd megtörtént a közlekedési ágazat szakmai területein a képzési kimeneti követelmények és a programtantervek környezeti fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő felülvizsgálata.A vizsgálatokat követően, az Ágazati Készségtanáccsal egyeztetve, a megelőző előkészítő munkák alapján megindult a tananyagfejlesztés folyamata.

A „Zöldszakképzés” megteremtése érdekében 8 darab digitális tananyag készült a közlekedési és szállítmányozási ágazatban tanulók részére.

A hajózási, vasúti, közúti, légi közlekedési és logisztikai területeket érintő tananyagok két online tájékoztatón is bemutatta a KTI az érdeklődő szakképző intézmények és oktatóik részére.

Ezt követően a modulok többkörös tesztelésen estek át a pedagógusok vezetésével kialakított tanulói fókuszcsoportokban, illetve a duális képző cégek szakértő munkatársai által.

Anyagainkat köznevelési szakértő is vizsgálta és javaslatot tett a publikálásukra.

A tananyagok a legkorszerűbb elektronikus, zárt rendszerű távoktatási rendszerben érhetők el és alkalmasak az egyéni tanulási utak kialakítására.

Projektünk eredményeképpen a tananyagok tankönyvvé nyilvánítását kezdeményeztük a Kulturális és Innovációs Minisztériumnál, amelynek eredményeképpen 2023 szeptemberétől a tananyagok felhasználhatók a magyar szakképzésben.

További hírek

Alapelvek kerülnek a KRESZ-be

2024. június 18.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai…