A „Közlekedési Kultúra Napja 2023” eseménysorozat részeként 25. alkalommal tartották meg 2023. május 3. és 5. között a „Közlekedésfejlesztés Magyarországon” konferenciát Siófokon.

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei, valamint Patak Norbert Somogy Megyei Mérnöki Kamarai elnök megnyitó üdvözletét követően Csepreghy Nándor miniszterhelyettes köszöntötte a konferencia résztvevőit, előadásában a közlekedési tárca előtt álló feladatokról, kihívásokról, a követett preferenciákról és a költségkímélő gazdálkodás szükségességéről beszélt.

A közlekedés gazdasági, társadalmi környezete témakörében a fejlődéstörténeti áttekintést követően a hallgatóság képet kaphatott a körülöttünk levő világ, a tér lehatárolásának számos, sokszor szinte alig észlelhető módjáról a földrajzi adottságoktól, az emberi szokásokon át a politikumig, beleértve ezek közlekedési vonatkozását is. A résztvevők tájékoztatót kaptak a science park-ok innovációs szerepéről, valamint a Közlekedési Kultúra Napja 8 éve egyre bővülő programjáról és eredményeiről.

A közelmúlt sokakat érintő kérdéseiről az egyes területek vezetői számoltak be, többek között a május 1-jén életbe lépett vármegye- és országbérletről, a közúthálózat különböző szegmenseinek fejlesztési és fenntartási kérdéseiről, vagy a légi és vízi közlekedés fejlődésének lehetőségeiről. A vasúti közlekedés jövőjéről külön előadás foglalkozott, különös tekintettel a Budapestet elkerülő V0 megvalósítási lehetőségeivel és annak finanszírozási nehézségeivel.

A városok és agglomerációs gyűrűjük közlekedési kérdéseivel foglalkozó öt előadást követő panelbeszélgetés a hallgatóság aktív közreműködésével élénk és nagyon termékeny vitává alakult. A konferencia ezúttal a szokásosnál kevesebbet foglalkozott a közlekedésbiztonság kérdéseivel, míg – a jubileum alkalmából – több nézőpontból is áttekintést adott az elmúlt 25–30 év közlekedési folyamatairól.

Programon kívül – mintegy meglepetésként – hangzott el egy előadás a Building Information Modelling (BIM) közlekedési alkalmazási lehetőségeiről.

A háromnapos konferencia két estéjén változatos közösségi programok várták a részvevőket, amelyek keretében nyílt mód a szakmai kapcsolatok építésére, ápolására. A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet minden évben részt vesz a rendezvényen, intézetünket ezúttal a Közlekedésfejlesztési Kutatóközpont öt munkatársa képviselte. Az előadók között szerepelt Tordai Dániel junior kutató és Albert Gábor vezető kutató, akik nemzetközileg is új kutatási eredményüket mutatták be Parkolási szokások vizsgálata drónnal és gépi látással címmel, amelyről a Közlekedés és Mobilitás folyóirat legutóbbi száma is beszámolt.

A borítókép forrása a bpmk.hu

További hírek