Akár a jövő cégvezetői is lehetnek

Különleges „céges” rendezvényen vettek részt azok a középiskolások Székesfehérváron, akik egy rendhagyó tanulmányi verseny döntőjére érkeztek.  A több hónapon át tartó fordulókat 34 csapat kezdte el, a 9-10. évfolyamos fiatalok a gépészet, a közlekedés és szállítmányozás, valamint az elektronika és az elektrotechnika területén mérték össze a tudásukat. Ennek során teszteket töltöttek ki, elkészítették és kiegészítették alapkoncepciójukat, és fejlesztették üzleti tervüket.

A verseny kiemelt célja volt, hogy a résztvevő tanulók a munkaerőpiacra kilépve képesek legyenek megfelelni a munkahelyi elvárásoknak és megtanulják, hogyan tudnak önállóan vállalkozást indítani. A valóságos helyzetek feldolgozásán alapuló megmérettetés lehetőséget biztosított működő munkahelyek gyakorlati modellezésére, valamint vállalkozások működésének megismerésére.

Az online fordulók április végén fejeződtek be, tíz csapat kezdte meg a döntőre történő felkészülést, amelynek során a tanulók előadás keretében ismerkedtek meg a „sales pitch” technikával és a prezentáció készítésének alapjaival. A felkészülési időszak további részében coach támogatásával a saját ötletük bemutatásának részleteivel foglalkoztak, elemezték és tökéletesítették a projektmunkájukat.

A kétnapos döntő fordulóra június elején került sor. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Mészáros Attila, Székesfehérvár Megyei Jogú Város kiemelt ügyekért és ifjúságért felelős alpolgármestere beszélt a kormány szakképzésfejlesztésben elért eredményeiről és a változásokról. Lőrincz Krisztián, a kiemelt projekt szakmai vezetője előadásában ismertette a verseny koncepcióját, a csapatok online fordulókban elért eredményeit, a pilot program megvalósítása során tapasztalt nehézségeket és a jövőbeli terveket.

A program tematikáját követve a diákok az első nap játékos formában fejleszthették kommunikációs készségüket és oldhatták a versenyszerepléssel járó természetes feszültségüket.

A KTI a GINOP 6.1.9-18 kiemelt projekt korszerű képzési eszközeivel települt ki a verseny helyszínére, a résztvevő kísérő oktatók és a szakképzésben tanuló diákok autóbusz-, nehézgép-, teherautó-, festő és fényező-, toronydaru szimulátorok segítségével ismerkedhettek a különböző szakmák fogásaival.

A rendezvény második napján a csapatok vállalkozási ötleteiket mutatták be, előadásaikat videó- és hanganyaggal színesítették, a bemutatókhoz saját készítésű maketteket használtak, és egységes megjelenésükkel „brandjüket” erősítették. A bemutatott üzleti koncepciókat az Értékelő Testület elemezte, a versenyzőkkel megvitatták a részleteket, majd a testület a bemutató és a kérdésekre adott válaszok alapján hozta meg döntését.

A legjobb eredmény elért csapatok tagjai pedig pénzjutalmat kapnak:

o          1. helyezett csapat: 150.000 Ft/fő

o          2. helyezett csapat: 120.000 Ft/fő

o          3. helyezett csapat: 90.000 Ft/fő

Az egyedi előadásmód is különdíjban részesült, amelynek összege: 90.000 Ft/fő

A 2021/22 –es tanévben megvalósított „Modellvállalat” szimulációs versenyben helyezést elért csapatok:

 CsapatnévSzakképző IntézményCsapat tagjai
1.     helyezettVeszedelmes 3-asSzéchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium, ÓzdMede Csenger Tamás,
Németh Rebeka,
Varró Fanni
2.     helyezettBorsodi TrióSzéchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium, ÓzdCsászár-Nagy Csanád Árpád,
Nagy Bence,
Varga-Seres Zsófia
3.     helyezettSötétlovagokZalaegerszegi SZC Keszthelyi Közgazdasági Technikum, KeszthelyFábián Vendel,
Horváth Nadin Lilla,
Kutasy Kamilla,
KülöndíjVHGAndrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium, EgerKelemen Hanna,
Kovács Gréta,
Zám Vivien

A szimulációs verseny ünnepélyes zárásán Prof. Dr. Simon Gyula az Óbudai Egyetem egyetemi tanára gratulált az elkészült pályamunkákhoz, és adta át a helyezést elért csapatoknak díjaikat.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet, mint az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Konzorciumi partnere a GINOP-6.2.6-20-2020-00001 „Ágazati Képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák” projekt keretében hirdette meg a „Modellvállalat” versenyt.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., tervei szerint a 2022/23-as tanévben is meghirdeti a „Modellvállalat” versenyt, az idei tapasztalatok alapján.

Gratulálunk minden csapatnak az eredményes munkához!

A verseny előzményeiről itt találhatók részletes információk.

Elindult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny – KTI

Lezárult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny első fordulója

Lezárult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny második fordulója

Lezárult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny harmadik fordulója

Lezárult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny ötödik fordulója

Lezárult a „Modellvállalat” tanulmányi verseny negyedik fordulója

A „Modellvállalat” verseny 6. fordulójának eredményhirdetése

További hírek