Az Európai Közlekedésbiztonsági Charta nemzeti képviselői szerepét Magyarországon a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. tölti be. Ennek keretében a KTI segít kapcsolatot teremteni a Charta és annak magyarországi tagjai között, ösztönzi a tagok közlekedésbiztonsági kezdeményezéseit, támogatja a jó gyakorlatok, pályázatok benyújtásának folyamatát. A KTI segítséget nyújt a Chartához való csatlakozásban, valamint további tájékoztatást ad a szervezet tevékenységével kapcsolatos kérdésekben.

Nemzeti képviselőként 2023. május 10-én megszerveztük a Nemzeti Képviselői Rendezvényt, amelynek célja a Charta megismertetése, népszerűsítése volt Magyarországon. A rendezvény lehetőséget teremtett a tagok számára, hogy megoszthassák tudásukat és tapasztalataikat; valamint megismertetette a közlekedésbiztonsággal foglalkozó érdekelt feleket a Chartával, és csatlakozásra ösztönözte őket. A Nemzeti Képviselői Rendezvény egy olyan szakmai konferencia, ahol a hazai és külföldi közlekedésbiztonsági jó gyakorlatok kerültek bemutatásra és megvitatásra. Az esemény csatlakozott A Közlekedési Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvénysorozathoz is.

A rendezvényt Berta Tamás közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettes nyitotta meg, aki kiemelte, A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából most fontos, hogy a közlekedés pozitív oldalával, értékeivel is foglalkozzunk.

Ezt követően Kristian Schmidt, az Európai Bizottság Szárazföldi Közlekedési Igazgatója mutatta be az Európai Közlekedésbiztonsági Charta szerepét és fontosságát az EU közlekedésbiztonsági céljainak elérésében. Ezután Sophie Vanhove, a VIAS Institute projektvezetője részletezte a Charta tevékenységét, illetve a Kiválóság a Közúti Közlekedésbiztonságért Díjra való pályázási lehetőségeket.

Őt Bíró József, a KTE társelnöke követte nyitóelőadásával, amelyben bemutatta A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozatot, amely 2015 óta kerül évente megrendezésre változatos programokkal, a 2022-es évben már 85 partner szervezettel és 161 aktivitással. A rendezvénysorozat célja a biztonság-, környezettudatos közlekedési kultúra és a közösségi közlekedés kultúrájának formálása úton, vízen, sínen, levegőben.

A szót Óberling József, az ORFK-OBB ügyvezetője vette át, aki előadásában a balesetmegelőzés hazai gyakorlatát mutatta be, kiemelve az egyes közlekedésbiztonsági intézkedések balesetszámokra gyakorolt hatását, valamint az ORFK-OBB rendkívül látványos és hatásos közlekedésbiztonsági programjait, amelyek ifjúsági rendezvényeket, családi programokat, szakmai versenyeket, és online kommunikációs kampányokat is magukban foglalnak.

Ezt követően Ana Maria Ivan, a romániai Children Car Safety Foundation nagykövete tartotta meg előadását a gyermekülések közlekedésbiztonsági kampányáról Romániában, ami 2021-ben elnyerte a Charta Kiválóság a Közúti Közlekedésbiztonságért Díját. A kampány során a szülők figyelmét hívták fel a gyermekek gyermekülésben való szállításának fontosságára, illetve megtanították nekik a gyermekülések biztonságos használatának módját.

Ezután két olyan magyarországi közlekedésbiztonsági program került bemutatásra, amelyek 2022-ben döntősek voltak a Charta Kiválóság a Közúti Közlekedésbiztonságért Díjáért. Bár a díjat sajnos nem nyerték el, nagy eredménynek számít a legjobb 4 közé bekerülni a sok pályázó közül.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára a „Közlekedésbiztonság kamionosoknak – 5 tengelyen biztos kézzel” kampányukról tartott érdekes bemutatót, amely egy országos, felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági versenysorozat az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) közös szervezésében. Célja a gépjárművezetők magas szintű felkészítése a biztonságos közlekedésre, amely a munkáltató, és a dolgozó közös érdeke.

A HUMDA Zrt. ugyancsak döntős „Road Safety – A biztonság az első” elnevezésű közlekedésbiztonsági programját, Lázár László, a cég osztályvezetője mutatta be, amely egy országjáró programsorozat alsó tagozatos diákok részére. Kiemelve a gyerekek közlekedésbiztonsági oktatásának fontosságát, hiszen a mai gyerekek lesznek a jövő közlekedői.

Őt követte Lovászi Anett, aki a Magyar Vöröskereszt közlekedésbiztonsági programjairól tartott előadást, látványos képekkel bemutatva a baleseti szimulációkat, amelyek célja az emberek felkészítése a balesetek kezelésére, illetve a biztonságos közlekedés fontosságának érzékeltetése.

Végül, de nem utolsó sorban Ötvös Viktória, a KTI Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont Közlekedésbiztonsági Képzési Osztályának osztályvezetője, a program fő szervezője betekintést nyújtott a KTI KBKK közlekedésre felkészítési tevékenységeibe. Ismertette a KTI közlekedésre felkészítés monitoringjának módszerét és eredményeit, amely hatékonyan támogatja a gyermekek közlekedésbiztonsági oktatását, felmérve azok közlekedési tudásszintjét és hiányosságait.

A Európai Közlekedésbiztonsági Charta minden évben díjazza a legjobb közlekedésbiztonsági gyakorlatokat. 2023-ban a Kiválóság a Közúti Közlekedésbiztonságért Díjra még május 26-ig lehet pályázni, amennyiben van olyan közlekedésbiztonsági projektje vagy kezdeményezése, amely ön szerint uniós szintű elismerést érdemel. Díjpályázatával nem csak esélyt kap egy rangos európai díj elnyerésére, de segít nekünk abban is, hogy megosszuk a jó gyakorlatokat Európa-szerte. Inspirálhat másokat, és segíthet nagyobb lendületet adni Vision Zero célunk eléréséhez – a közúti halálesetek számának 2050-re szinte nullára való csökkentéséhez. A győzteseket a Charta az októberben, Brüsszelben, Belgiumban megrendezésre kerülő díjátadó ünnepségen és az interneten hirdeti ki. A Díjakra különböző kategóriákban lehet pályázni, a 2023-as kategóriák a következők:

  • Az adatok legjobb felhasználása a közlekedésbiztonság előmozdítására
  • A legjobb közlekedésbiztonsági projekt a csökkent mozgásképességű úthasználók számára
  • A legjobb projekt a vezetési alkalmasság előmozdítására
  • Az e-kereskedelmi ágazatban a közúti közlekedésbiztonságot támogató legjobb projekt
  • Városi Közúti Közlekedésbiztonsági Díj (önkormányzatok, városi és regionális hatóságok nevezhetnek).

További részletek megtalálhatók a Charta honlapján:

https://road-safety-charter.ec.europa.eu/content/excellence-road-safety-awards

Amennyiben ezzel kapcsolatban kérdés merülne fel, vagy segítségre lenne szüksége, Nemzeti Képviselőként állunk rendelkezésre, keressenek minket bizalommal:

Ötvös Viktória, osztályvezető, Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont, otvos.viktoria@kti.hu

Barna Éva, szenior kutató, Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont, barna.eva@kti.hu

Prezentációk letöltése: 

A Közlekedési Kultúra Napja programsorozat bemutatása 

A balesetmegelőzés gyakorlata hazánkban – az ORFK-OBB legsikeresebb programjai

A közlekedésre nevelés gyakorlati módszertani bemutatása

HUMDA Road Safety – a biztonság az első

5 tengelyen – biztos kézzel! – Közlekedésbiztonság kamionosoknak 

További hírek

Vizsgadíj változás

2024. február 2.
Aktuális közúti közlekedési szakember képzéséhez, továbbképzéséhez kapcsolódva tájékoztatjuk, hogy a képzését záró, mindenkori érvényes vizsgadíjakat…